Gå til hovedindhold

Kreaværksted

Slip kreativiteten løs i kreaværkstedet.

Indhold

  Hvorfor kreativitet?

  Ordet ”kreativitet” stammer fra det latinske ord creo, at skabe eller fremstille. På Tempeltræet hænger kreativitet sammen med vigtige pædagogiske begreber som problemløsning og motivation. På den måde handler kreativitet også om hvordan barnet oplever sig selv i verdenen. 

  Gennem trygge rammer og tid til fordybelse giver vi mulighed for, at børnene udvikler forståelse for forskellighed. Det, at turde skabe, selvom man langt fra er den der er hurtigst, dygtigst, eller mest frembrusende giver en selvforståelse af at lykkes. Børnene lærer gennem valg og fravalg af farver, mønstre og designs på kreaværkstedet, at lære sig selv at kende og at stå ved sig selv i stedet for at kopiere andres valg.

  Trivsel på tværs

  På kreaværkstedet får børnene kammeratskaber på tværs af årgange. Vi oplever ofte børn, som aftaler at mødes med børn fra andre klasser og årgange på bestemte dage. På den måde bliver kreaværkstedet et mindre fællesskab i det store klub- og skolefællesskab.

  Det mindre fællesskab betyder ofte, at de mere stille og forsigtige børn får lettere ved, at få kontakt med nye kammerater. Det fælles tredje som man er sammen om i en kreativ proces, er med til at støtter op om børnenes nye kammeratskaber.

  Vi mener ikke, at det at være kreativ er noget man er eller ikke er. Vi oplever at kreativitet følger den almindelige taksonomi for læring. Det at kunne opleve, efterligne, prøve, mestre og udvikle kreative færdigheder er noget alle kan lære, hvis omgivelserne giver plads til det.

  På værkstedet er det altid muligt, at starte sin kreativitet på det niveau barnet er på. Det betyder at der i nogle processer er klippet skabeloner ud på forhånd, mens der i andre processer kræves at barnet selv starter med at tegne skabelonen.

  Det er vores oplevelse, at børn der arbejder med kreative processer, uden at skulle gå på kompromis med egne evner, udvikler selvstændighed og forståelse for individualitet. Samtidig udvikler de en nysgerrighed på hvordan andre løser opgaven ikke for at kopiere, men for at blive inspireret.

  Som sagt, det at være kreativ er ikke noget man er eller ikke er, men noget vi alle har mulighed for at udvikle.

  Velkommen i kreaværkstedet.